Zespół Szkół Techniczno Usługowych w Trzebini

2021-03-25_Slider
3
9
10
7
5
previous arrow
next arrow

EKO-LOGIKA sztuka roślinnego gotowania.


 

EKO-LOGIKA sztuka roślinnego gotowania.

Warsztaty dla uczniów ZSTU w Trzebini kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

 

Zakończony został etap oceny zgłoszeń, znamy wyniki! Z radością informujemy, że w roku szkolnym 2022/2023 dla uczniów ZSTU o profilu gastronomicznym zostanie uruchomiona innowacja edukacyjna

EKO-LOGIKA
sztuka roślinnego gotowania

To unikatowy produkt edukacyjny, wybrany przez Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej. Projekt zakłada bezpośrednie kształcenie uczniów i przygotowanie ich w lepszy sposób do wchodzenia na rynek pracy. Wyposaża szkoły w gotowe i sprawdzone narzędzia edukacyjne, przekazuje rekwizyty do procesu edukacji, a także kształci kadrę do tego, by szkoła samodzielnie mogła kontynuować realizację zajęć w oparciu o innowacyjne metody.

 

Mistrzowie Innowacji – główny cel i wartości wdrożenia innowacji

Innowacja umożliwia młodym ludziom w systemie kształcenia instytucjonalnego – zawodowego nabycie nowych umiejętności, przygotowania potraw wegańskich.
Wartości dodane innowacji to: społeczna integracja, wymiana kompetencji między innowatorami a współpracującymi nauczycielami gastronomii, zmiana spojrzenia na wege-kuchnię.

Wsparcie, którą otrzyma szkoła:

  • Warsztaty wegańskie dla uczniów
  • Produkty spożywcze do gotowania podczas zajęć
  • Doposażenie szkoły w narzędzia do gotowania wegańskiego
  • Poradniki wegańskiego gotowania dla uczniów
  • Materiały edukacyjne
  • Gotowe scenariusze warsztatów wraz z video materiałami
  • Warsztaty wdrożeniowe dla nauczycieli przygotowujące do samodzielnego prowadzenia zajęć
  • Certyfikację i tytuł SZKOŁY MISTRZÓW INNOWACJI

Efekty uczestnictwa uczniów w innowacji

Uczestnicy warsztatów kuchni wegańskiej:

  • Poznają przepisy kulinarne
  • Nauczą się gotować potrawy wegańskie
  • Zdobędą wiedzę na temat kuchni wegańskiej
  • Zdobędą nowe umiejętności pozwalające na bardziej efektywne gotowanie
  • Nabędą większą motywację do aktywnego szukania pracy w zawodzie kucharza
  • Zdobędą wiedzę i umiejętności praktyczne związane ze zdrowym i ekologicznym żywieniem, wpływem diety na zdrowie człowieka, będą przywiązywać większą wagę do zdrowego trybu życia i ekologii

Wdrożenie innowacji

W szkole powstanie zespół uczniów (10-12 osób), który weźmie udział w warsztatach z wege kuchni.
Warsztaty (oraz podręcznik) obejmują następujące zagadnienia:

  • Kuchnia wegańska w praktyce – zajęcia od A do Z (m.in. zasady i innowacje kuchni wegańskiej, wartości produktów i ich łączenie, zastosowanie ziół)
  • Praktyczne zajęcia z kuchni: frutariańskiej, makrobiotycznej i witariańskiej
  • Teoria i praktyka zdrowego żywienia
  • Myśl ekologiczna a żywienie zbiorowe – elementy wykładów i konkretnych realizacji;
  • Warsztaty eko-designu stołu (czyli jak ucztować z naturą)
  • Kuchnia eko-wegańska a globalne myślenie ekologiczne

Koordynator projektu ze strony ZSTU, ambasador innowacji: Monika Kasprzyk-Jedynak
Organizator: SENSE Consulting