Zespół Szkół Techniczno Usługowych w Trzebini

previous arrow
next arrow
Slider

Technik Usług Kelnerskich


Opis zawodu i zajęć

Technik usług kelnerskich to jeden z najważniejszych zawodów gastronomicznych, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy, co jest spowodowane rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi, także organizowaniem w lokalach coraz większej liczby przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.

Podczas zajęć nabywamy umiejętności zawodowe:

  • fachowej i kompleksowej obsługi gości w zakładach gastronomicznych,
  • obsługi przyjęć okolicznościowych,
  • przygotowania sali konsumenckiej do obsługi gości, obsługiwania gości z wykorzystaniem różnych systemów obsługi,
  • obsługiwania gości z wykorzystaniem różnych systemów obsługi, serwowania potraw i napojów różnymi metodami i technikami,
  • posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami wykorzystywanymi do obsługi,
  • sporządzania potraw i napojów w obecności gości.

Kwalifikacje zawodowe i czas trwania nauki

Kwalifikacje uzyskane w wyniku kształcenia:

  • HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich,
  • HGT.11 Organizacja usług gastronomicznych.

Nauka trwa 4 lata dla absolwentów oddziałów gimnazjalnych lub 5 lat dla absolwentów szkoły podstawowej i kończy się egzaminem maturalnym.


Co po ukończeniu szkoły?

Po uzyskaniu dyplomu będziesz mógł pracować w:

  • restauracjach, barach, pubach,
  • kawiarniach, cukierniach,
  • hotelach i pensjonatach,
  • ośrodkach wypoczynkowych,
  • agroturystyce,
  • na promach i statkach,
  • ewentualnie prowadzić własną działalność gospodarczą.