Opis zawodu i zajęć
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem na rynku pracy. W ostatnich latach wzrasta liczba punktów gastronomicznych, a liczba klientów, którzy deklarują, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy je odwiedzili, ciągle rośnie. Patronat nad kierunkiem technik żywienia i usług gastronomicznych objęła firma RETRANS T. Baran, M. Kapcia Sp. J. Hotel & Restauracja PLATAN*** w Chrzanowie. Celem tego mecenatu jest podniesienie jakości praktycznego kształcenia zawodowego, dążenie do poszerzenia kwalifikacji uczniów, rozwijanie umiejętności przydatnych na rynku pracy oraz przygotowanie absolwentów do podjęcia pracy poprzez wspólne inicjatywy, w tym współorganizowanie praktyk, stażu, warsztatów.
Ponadto, szkoła ma podpisane porozumienia o współpracy z Restauracją Tiffany w Woli Filipowskiej, Restauracjami Del-Paso i Stary Młyn w Trzebini.
Umiejętności zawodowe, które zdobędziesz na zajęciach:
-
ocena jakości żywności oraz jej przechowywania,
-
sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów,
-
planowanie i ocena żywienia,
-
organizacja produkcji gastronomicznej,
-
planowanie i realizacja usług gastronomicznych.
Układanie diet, umiejętne sporządzanie potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetyczne ich podanie i prawidłowa obsługa konsumenta to tylko część treści, na które kładziemy nacisk w procesie uczenia i realizacji usług gastronomicznych. Z tych między innymi względów kierunek ten został wzbogacony o innowację dietetyka sportowa. Celem nowości jest rozwijanie u uczniów kompetencji zawodowych w zakresie dietetyki sportowej, żywienia sportowców, osób aktywnych fizycznie, wpływu diety i sposobu żywienia na wydolność, formę fizyczną, wytrzymałość i kondycję, implementację strategii żywieniowych z uwzględnieniem problemów zdrowotnych. Mocną stroną tego przedsięwzięcia są warsztaty uzupełnione o plany treningowe, zajęcia fitness i inne.
Kwalifikacje zawodowe i czas trwania nauki
Po zdaniu egzaminu zdobędziesz kwalifikacje:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Nauka trwa 5 lat i kończy się egzaminem maturalnym.
Co po ukończeniu szkoły?
Po uzyskaniu dyplomu będziesz mógł pracować jako:
- szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych,
- kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,
- manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
- manager zakładu gastronomicznego,
- organizator imprez okolicznościowych,
- mistrz sztuki kulinarnej,
- pracownik firmy cateringowej,
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
- organizator usług cateringowych,
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
- prowadzić własną działalność,
- rozwijać się w dziedzinach pozwalających na zdobycie uprawnień trenera personalnego, fitness, itp.
kontynuować naukę na studiach wyższych.